miercuri, 27 ianuarie 2016

Campanie pro – antibiotic pentru raceala

De cativa ani incoace tot suntem batuti la cap sa nu luam antibiotice. Majoritatea populatiei a bagat bine la cap indoctrinarea post-comunista si am ajuns sa ne imbolnavim intr-o veselie si sa tragem de o raceala cu saptamanile.
Aud la televizor, din gura unui medic (!!!) ca “antibioticele pierd teren si asta este un lucru foarte bun”. Aud ca trebuie sa mergem la medic “la orice semn de raceala, cat de mic” si sa nu ne tratam acasa.
Indoctrinare si spalare de creiere, exact ce ne laudam ca am “omorat” la revolutia din '89.
Sa va spun si de ce.

Matematica racelii

O consultatie costa minim 100 RON, o reteta cu 2-3 produse pentru raceala (Nurofen, picaturi de nas, Faringosept, etc), fara antibiotic pentru raceala, costa inca vreo 60 RON. Daca trebuie sa faci analize, suma porneste de la 100 RON si poate sa urce pana la cateva milioane. In conditiile in care salariul minim real este undeva la 800 RON, vizita la medic te lasa cu aproximativ 200-300 RON in minus din banii din care trebuie sa mananci si sa platesti facturile. Care oricum nu este de ajuns!

Cine castiga din campania asta?

Medicii, desigur, care ajung sa bage bani in buzunar. Ca tot se plang pe la televizor ca un salariu de 3.000 RON este “de subzistenta”. Eu una, tare as vrea sa vad un medic d-asta traind cu 800 RON, iar un salariat traind cu salariul medicului, ala de 3.000 RON asa... ca la “subzistenta”!
Revenind la raceala, daca medicul iti prescrie aceleasi medicamente pe care stii si tu sa le cumperi, de ce sa mai dai banii pe consultatii si analize? Ca sa ingrasi doctorul sarac, care se chinuie cu 3.000 RON pe luna? Pai mai bine iti vezi tu frumos de raceala, ca tot Nurofenul ala trebuie sa il iei, cu sau fara consultatie.
Nici nu mai spun de timpul pierdut la usa medicului, pentru care ori iti iei zi libera/concediu/neplatita, etc, ori te pregatesti sa innoptezi la usa doctorului.

Cu sau fara antibiotic pentru raceala?

Acum sa trec la partea cu antibioticele: de cand au fost inventate, au salvat milioane de vieti si au scurtat cu mult durata bolilor.
In cazul racelilor, daca iei antibiotic raceala nu avanseaza si nu degenereaza intr-o rinofaringita trenanta, ori o pneumonie. Mai mult, cu antibiotice durata racelii este de aproximativ 3 zile, pe cand, in absenta antibioticului, o raceala poate sa dureze si cateva saptamani. Da, sunt persoane care “trag” cu saptamanile de o raceala, ca mine, de exemplu. De ce sa fiu pedepsita, de ce sa sufar, cand pot sa iau antibiotic pentru raceala, sa ma vindec si sa imi vad de treaba?
Daca tot nu aveti dubii ca antibioticele sunt denigrate cu un scop precis, care este cresterea profitului medicilor si a clinicilor medicale, iata un exemplu concret! Cine nu se regaseste in acest exemplu... este pur si simplu minicinos, fiindca se intampla mereu, peste tot!
Exemplu: un angajat (poate fi si copil de gradi, de la cresa, scoala, etc) raceste. Nu ia antibiotic pentru raceala, se duce la medic, da o caruta de bani si se indoapa cu medicamentele “safe”, de genul Nurofen pentru raceala. Nu ii trece, dar intre timp racesc si toti ceilalti colegi din birou, ca de! Colectiv sharuim tot! Niciunul nu ia antibiotic pentru raceala, asa ca boala avanseaza la unii. Acesti ghinionisti au de ales intre a-si da demisia si a continua sa se chinuie la birou pana cand seful ii concediaza, pe motiv ca nu sunt productivi. Si ciclul se tot repeta, iar si iar...
In caz ca exemplul pare exagerat, va asigur ca nu este – am avut “sansa” de a fi concediata fiindca eram prea racita sa pot lucra si nu aveam zile de concediu. Ti se poate intampla si tie intr-o zi! Nimeni nu este de neinlocuit! Mai ales cand este prea bolnav sa mai poata fi productiv.

La copii, este de ajuns sa raceasca unul, ca toata gradinita va raci in maxim 24h. Cand va raci al tau iar va trebui sa cauti metode sa stea cineva cu el acasa, iar nopti nedormite, iar suferinta pentru cel mic. Renteaza? Nu prea.

In concluzie, antibioticul are rostul lui, fratilor!!! Nu trebuie luat ca bomboanele, dar trebuie luat la nevoie! Nu suntem in evul mediu, sa murim fiindca nu avem antibiotice! Nu va mai uitati la campaniile de spalare pe creier, ca sunt facute cu un rost clar – sa bage bani in buzunarele unora, nicidecum sa ne faca pe noi mai sanatosi!

duminică, 10 ianuarie 2016

Concluzii dupa 2015 - Ce am invatat intr-un an

Anul 2015 se anunta a fi anul schimbarilor majore, iar pentru mine a fost exact asa. Cu o singura diferenta: astrele “vedeau” schimbari pozitive, dar eu am avut parte de schimbari negative. Sa vedem ce am invatat de pe urma acestor schimbari...

In primul trimestru am invatat ca exista viata dupa ROL, cu ajutorul Oanei, al lui Cristi si Codrut. Toate bune, pana aici – am trecut de la plans continuu, la scris continuu. Un schimb bun pentru mine. Tot cu prilejul asta mi-am relansat asa-numita “viata sociala” - nu prin cluburi cum obisnuiesc 99% dintre contemporanii mei, ci prin parcuri, concerte si alte locuri prielnice intalnirilor prietenoase.
Tot scriind eu de zor, am remarcat ca am nevoie de cateva ajutoare... ei, acum vine partea interesanta! M-am apucat de recrutat scriitori voluntari, care urmau sa fie platiti dupa 3 luni de munca.
Ghici ce! Tinerii romani cu pofta de munca au pretentii de salariu de minim 1.000 euro, concediu platit, perioada de proba o saptamana, daca se poate, deloc si munca tot deloc. Pentru niste pustani de 20 de ani care inca nu stiu limbul roman, desi se declara deja absolventi de Litere, Limbi ori Jurnalism, pretentii mari monser! Prea mari, prea ca in tara lui nimanui! Pas!
Asa am invatat ca astia nascuti in democratie, dupa 89, au impresia ca imediat ce fac ochi le cade un job bun, o casa si o masina, fara ca ei sa faca nimic pentru ele.

Ce am mai invatat in 2015? Am invatat ca oamenii care isi permit sa faca mofturi, nu fac mofturi. Ati auzit de Randy Fenoli? E tipul ala care se ocupa de mirese pe la Kleinfeld. Cam director de firme, cam foarte bun designer de rochii de mireasa si cam vedeta internationala. Ei, Randy si-a facut timp sa-mi lase un comentariu despre un articol pe care l-am scris despre el.
Da, Randy Fenoli!

Ati auzit de Heinz Weixelbraun? Probabil ca nu, dar cu siguranta il stiti pe Cristian Bock din Comisarul Rex, rolul care l-a facut cunoscut pe Heinz in toata Europa. Ei, Heinz si-a facut timp sa imi raspunda la un email prin care ii aduceam la cunostiinta ca i-am facut o pagina pe Facebook. Mai mult, Heinz chiar foloseste pagina Heinz Weixelbraun Fans!

Tot in 2015 imi ardea gatul dupa niste arheologie experimentala, asadar am incercat sa gasesc un locusor placut unde sa ma apuc sa traiesc ca in evul mediu. Nu ca in Bucuresti nu traiesc ca in evul mediu – pana la urma lumina se inchide de cateva ori pe luna, de apa calda nu se pune problema (decat atunci cand trebuie sa o platesc) iar asfalt am sanse sa vad doar in filmul Asfalt Tango.
Dar, daca ma manca dorul de duca, m-am apucat sa caut tabara de arheologie experimentala prin Romania. Trimit eu mailuri, nema raspuns. De necaz, zic sa incerc prin UK, si nu oriunde, ci direct la maestrii arheologiei experimentale, Ruth Goodman si Ronald Hutton. De Ruth nu am dat, fiind plecata din UK, dar Profesorul Hutton mi-a raspuns si m-a indrumat catre tabere de arheologie experimentala si arheologie simpla din UK. Dupa discutii cu reprezentantii respectivelor tabere, m-am inscris la una dintre ele si eram asteptata sa-mi petrec luna august sapand viata unor englezi care au trait pe la 1600.
Ce nu am reusit la mine in tara, am reusit la altii! Si nu oricum, ci in regim de voluntariat, adica eu veneam in tabara sa muncesc, ei asigurau cazare si o masa pe zi, plus training, sa fie siguri ca nu le stric artefactele. Transportul si celelalte mese erau in sarcina mea. Ca un termen de comparatie, in Romania, daca iti trimiti copiulul intr-o tabara de arheologie, trebuie sa ii platesti tot, cap-coada.
Invatatura de minte – daca vrei sa faci ceva, fa-o in alta tara, nu in Romania!


Va continua...