miercuri, 27 ianuarie 2016

Campanie pro – antibiotic pentru raceala

De cativa ani incoace tot suntem batuti la cap sa nu luam antibiotice. Majoritatea populatiei a bagat bine la cap indoctrinarea post-comunista si am ajuns sa ne imbolnavim intr-o veselie si sa tragem de o raceala cu saptamanile.
Aud la televizor, din gura unui medic (!!!) ca “antibioticele pierd teren si asta este un lucru foarte bun”. Aud ca trebuie sa mergem la medic “la orice semn de raceala, cat de mic” si sa nu ne tratam acasa.
Indoctrinare si spalare de creiere, exact ce ne laudam ca am “omorat” la revolutia din '89.
Sa va spun si de ce.

Matematica racelii

O consultatie costa minim 100 RON, o reteta cu 2-3 produse pentru raceala (Nurofen, picaturi de nas, Faringosept, etc), fara antibiotic pentru raceala, costa inca vreo 60 RON. Daca trebuie sa faci analize, suma porneste de la 100 RON si poate sa urce pana la cateva milioane. In conditiile in care salariul minim real este undeva la 800 RON, vizita la medic te lasa cu aproximativ 200-300 RON in minus din banii din care trebuie sa mananci si sa platesti facturile. Care oricum nu este de ajuns!

Cine castiga din campania asta?

Medicii, desigur, care ajung sa bage bani in buzunar. Ca tot se plang pe la televizor ca un salariu de 3.000 RON este “de subzistenta”. Eu una, tare as vrea sa vad un medic d-asta traind cu 800 RON, iar un salariat traind cu salariul medicului, ala de 3.000 RON asa... ca la “subzistenta”!
Revenind la raceala, daca medicul iti prescrie aceleasi medicamente pe care stii si tu sa le cumperi, de ce sa mai dai banii pe consultatii si analize? Ca sa ingrasi doctorul sarac, care se chinuie cu 3.000 RON pe luna? Pai mai bine iti vezi tu frumos de raceala, ca tot Nurofenul ala trebuie sa il iei, cu sau fara consultatie.
Nici nu mai spun de timpul pierdut la usa medicului, pentru care ori iti iei zi libera/concediu/neplatita, etc, ori te pregatesti sa innoptezi la usa doctorului.

Cu sau fara antibiotic pentru raceala?

Acum sa trec la partea cu antibioticele: de cand au fost inventate, au salvat milioane de vieti si au scurtat cu mult durata bolilor.
In cazul racelilor, daca iei antibiotic raceala nu avanseaza si nu degenereaza intr-o rinofaringita trenanta, ori o pneumonie. Mai mult, cu antibiotice durata racelii este de aproximativ 3 zile, pe cand, in absenta antibioticului, o raceala poate sa dureze si cateva saptamani. Da, sunt persoane care “trag” cu saptamanile de o raceala, ca mine, de exemplu. De ce sa fiu pedepsita, de ce sa sufar, cand pot sa iau antibiotic pentru raceala, sa ma vindec si sa imi vad de treaba?
Daca tot nu aveti dubii ca antibioticele sunt denigrate cu un scop precis, care este cresterea profitului medicilor si a clinicilor medicale, iata un exemplu concret! Cine nu se regaseste in acest exemplu... este pur si simplu minicinos, fiindca se intampla mereu, peste tot!
Exemplu: un angajat (poate fi si copil de gradi, de la cresa, scoala, etc) raceste. Nu ia antibiotic pentru raceala, se duce la medic, da o caruta de bani si se indoapa cu medicamentele “safe”, de genul Nurofen pentru raceala. Nu ii trece, dar intre timp racesc si toti ceilalti colegi din birou, ca de! Colectiv sharuim tot! Niciunul nu ia antibiotic pentru raceala, asa ca boala avanseaza la unii. Acesti ghinionisti au de ales intre a-si da demisia si a continua sa se chinuie la birou pana cand seful ii concediaza, pe motiv ca nu sunt productivi. Si ciclul se tot repeta, iar si iar...
In caz ca exemplul pare exagerat, va asigur ca nu este – am avut “sansa” de a fi concediata fiindca eram prea racita sa pot lucra si nu aveam zile de concediu. Ti se poate intampla si tie intr-o zi! Nimeni nu este de neinlocuit! Mai ales cand este prea bolnav sa mai poata fi productiv.

La copii, este de ajuns sa raceasca unul, ca toata gradinita va raci in maxim 24h. Cand va raci al tau iar va trebui sa cauti metode sa stea cineva cu el acasa, iar nopti nedormite, iar suferinta pentru cel mic. Renteaza? Nu prea.

In concluzie, antibioticul are rostul lui, fratilor!!! Nu trebuie luat ca bomboanele, dar trebuie luat la nevoie! Nu suntem in evul mediu, sa murim fiindca nu avem antibiotice! Nu va mai uitati la campaniile de spalare pe creier, ca sunt facute cu un rost clar – sa bage bani in buzunarele unora, nicidecum sa ne faca pe noi mai sanatosi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu