vineri, 9 octombrie 2015

Ce trebuie sa stii cand vinzi o casa (si cum le-am invatat eu pe pielea mea)

No, te-ai hotarat sa te muti din casuta ta mica si dragalasa, care a servit drept cuibusor de pornografii, pardon, actiuni sexy datatoare de placere. Sau vine rezultatul actiunii sexy si trebuie sa ii faci loc in casa ta mica, adica mai trebuie minim doua camere pentru patut, pampersi si alte chestii bebelesti.

Ok, pe scurt iti cumperi o casa noua si o vinzi pe cea veche.

Cu un singur search pe goagle ai lista cu actele care trebuie sa le iei de mot, pe langa cumparator/vanzator cand trebuie sa mergi la notar. Dar sezi cuminte, treaba e mai complexa decat crezi. Daca nu vrei sa te arzi si sa scoti din buzunar mai mult decat o sa ai vreodata salar in viata ta, uite-aici tot ce trebuie sa stii cand cumperi o casa si vinzi o alta.
Nu zic de aceleasi chestii care le gasesti peste tot, ci lucrurile alea marunte, de detaliu, care te usuca de bani daca nu le cunosti dinainte de a te apuca de treaba. Ca sa nu mai intind mult acest intro, iata lista completa de acte (a se citi probleme).

  • actele casei tranzactionate: daca locuinta este nouta, probabil ca totul va merge simplu si usor, dar daca este vorba despre un apartament vechi, pregateste-te sa scoti bani din buzunar. Asta fiindca actele vechi nu sunt destul de lizibile pentru “ofiterii de credite” de la banca. Ce inseamna asta? Ca te vei duce matale sa scoti de la arhiva notarilor un duplicat al actului original, doar ca sa fie banca sigura ca originalul tau nu este contrafacut. Si da, am zic corect – sa fie banca sigura ca originalul tau este original. Fiindca duplicatul de la arhiva publica nu este mai lizibil decat al tau, 100%, cross my heart and all the stuff. Exceptie facand cazul in care actelor casei li s-a facut cald intr-o zi si s-au hotarat sa inoate intr-o piscina cu vopsea. Dar asta e alta poveste...
  • procura: daca ai ghinionul sa nu fii proprietarul casei pe care o vinzi, iti trebuie procura. Evident, procura se face pentru ca proprietarul nu poate sa se ocupe de tranzactie din diverse motive; aici vine smecheria: ori faci procura in minim 5-6 exemplare, ori dai bani grasi pe copii legalizate. De ce? Fiindca una bucata procura necesara la savarsirea unei fapte va fi oprita de fiecare organ de stat la care ai nevoie de ea. Aia de la circa financiara o vor in original sa-ti dea certificatul fiscal (aici mai urmeaza o bucurie!), aia de la cadastru o vor in original, aia de la arhiva o vor in original... ai inteles unde bat.
  • certifical fiscal: de asta s-ar putea sa ai nevoie de doua ori, chiar trei, deci pregateste trei procuri in original/copie legalizata daca nu esti proprietarul casei
  • certificat energetic: asta e simplu, doar trebuie sa dai bani
  • cadastru: asta e piatra de incercare dintr-o vanzare, daca nu il ai. Cadastrul trebuie sa aiba si incheiere de intabulare – uneori dosarele de cadastru nu au fost finalizate si nu au aceasta incheiere. Daca nu o ai, trebuie sa refaci tot cadastrul, caz in care ai nevoie de procura in original/copie legalizata ca sa obtii fiecare dintre urmatoarele acte: certificat fiscal, cerere de refacere cadastru, extras carte funciara, declaratie notariala (posibil sa scapi fara). Daca aia de la cadastru gresesc ceva la el, ai nevoie de alte doua procuri: una sa faci cerere de rectificare a greselii si inca una sa ridici cadastrul rectificat.

La cele de mai sus se adauga bolintinele si gata documentatia de vanzare. Dar, daca proprietarul este femeie, trebuie obligatoriu sa prezinti actele de casatorie, divort ori deces partner; daca casa este mostenita, trebuie sa vii cu certificatul de mostenitor. Iar daca proprieatarul are o varsta venerabila trebuie sa ii scoti certificat de la IML ca este in toate capacitatile la mansarda si este foarte posibil sa fie nevoie sa ii schimbi vechiul buletin-carticica cu unul nou.

Ca o mentiune, atunci cand vrei sa vinzi o casa veche care nu are cadastru, asteapta-te la imposibil: se pare ca locuintele au obiceiul de a intra la apa in timp, asa ca nu te mira daca noul releveu vine cu dimensiuni mult mai mici decat cele reale ale casei. Evident, asta poate sa duca la anularea vanzarii cu totul, fiindca bancile evalueaza casele dupa suprafata cand dau credite. Dar na, acum te legi de cativa metrii in plus sau minus? Sau de faptul ca dupa ce ai cheltuit cateva zeci de milioane nu mai poti sa vinzi?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu