joi, 22 octombrie 2015

Despre negociere si multe altele in relatia cu teroristul suprem


Tehnici de negociere. Metode de convingere. Psihologia si comportamentul de respingere.
Acum te astepti sa apara un articol despre criminalitate, politica ori chiar medicina psihiatrica (aia de la Spitalul 9), corect? Inseamna ca nu ai copii, fiindca toate cuvintele cheie de mai sus se regasesc pe orice site de parenting modern care se respecta.
Pentru restul muritorilor, noi, cei care nu avem un Goe de coada, parentingul asta se traduce prin a fi parinte. Mai exact:
parenting = the process of taking care of children until they are old enough to take care of themselves
in traducere:
parenting= procesul de a avea grija de copiii pana la varsta la care pot avea singuri grija de ei.
Treaba e destul de ambigua, dar, in mare, parentingul se refera la copii sub 18 ani. Revenind la cuvintele de inceput, de ce ai nevoie de asemenea cunostiinte ca sa-ti cresti copilul? Doar nu mergi la razboiul cu arme nucleare si trebuie sa convingi pe nenea Kim Jong-un sa nu apese butonul de detonare. Ori?...
Pai se pare ca situatia asta ar fi preferabila unui contact cu un kinder, daca esti un parinte modern si model. Parentingul si coach-ul de parenting (antrenor de cum sa-ti cresti copilul) promoveaza negocierea cu pruncul si satisfacerea tuturor poftelor. Plus rugarea acestuia sa faca diverse lucruri, ca sa nu - Doamne Fereste! - sa-l lezezi ori stresezi cumva.
Rezultatul se poate admira la tot pasul, iar Goe al lui Caragiale s-ar rusina de ce aude si vede la produsele parentingului modern. Dar, Caragiale nu a stiut de parenting, iar maica-sa l-a crescut babeste, cu bataie, fapt ce i-a daunat 100%, avand in vedere meseria pe care si-a ales-o. Auzi, sa fii scriitor?! Dara Einstein, ala cu teoria relativitatii... este evidenta lipsa parentingului si prezenta batailor in copilaria lui!

Deci, cum merge cu parentingul? Iata ce trebuie sa faci dupa normele parentingului modern in diverse situatii.

Stai la coada la medic sau orice alta coada si copilul vrea sa intre primul. Evident, il lasi, fiindca e copil si nu trebuie sa-i inhibi pornirile; doar nu vrei ca progenitura sa devina timida ori fricoasa. Oricum, termenul de asteptare nu exista in mintea copilului.

Esti la cumparaturi cu copilul si el vede o jucarie pe care o vrea; din pacate nu iti permiti jucaria, ii spui si el incepe sa tipe, tavalindu-se pe jos. In acest caz, expertii in parenting te sfatuiesc sa faci pe dracu-n paispe sa cumperi jucaria – nervozitatea dauneaza grav dezvoltarii copilului, nu trebuie sa il lasi sa astepte jucaria prea mult. Chiar daca achizitionarea jucariei presupune sa iei un credit ipotecar.

Urci in autobuz cu copilul iar el alearga la primul scaun liber si ii spune persoanei de langa el sa se ridice ca sa te asezi tu. Daca persoana nu se ridica, copilul incepe sa tipe, asurzind tot autobuzul. In acest caz trebuie sa faci presiuni asupra persoanei de langa copil sa se ridice cat mai urgent. De asemenea, daca copilul vrea sa stea la geam ori nu este de acord cu traseul, situatie in care se va manifesta tipand cat mai tare, nu trebuie sa il deranjezi. Un simplu “te rog sa taci” este de ajuns, altfel copilul se va stresa.

Atunci cand copilul isi exprima dezacordul fata de tine sau de ceea ce spui, parentingul te obliga sa negociezi cu cel mic. In urma negocierii se poate ajunge la un consens, urmand ca tu sa fii de acord cu copilul; daca nu se ajunge la consens iar cel mic devine violent, lasa-l sa se manifeste. Te va lovi, va injura, va spurca si huidui ca birjarii, apoi este posibil sa se calmeze. Sau sa nu se calmeze pana nu I se face pe plac. Niciodata sa nu incerci sa opresti copilul din exprimare, fie ea verbala ori non-verbala, deoarece el se va inhiba si nu se va mai dezvolta armonios.



Cea mai comuna situatie este aceea in care te intalnesti cu un cunoscut si incerci sa legi o conversatie, dar copilul se plictiseste si reclama clar acest fapt. Singurul lucru pe care il poti face este sa pleci cat mai repede catre parc. Daca copilul are alta dorinta, conformeaza-te.

In general, parentingul promoveaza actul de a cere aprobarea copilului in legatura cu orice faci. Daca vrei sa fii un parinte model trebuie sa ii ceri parerea copilului cand vrei sa iti schimbi lenjeria, jobul ori vrei sa te recasatoresti. Acest act nu este doar unul formal, ci si unul real – daca copilul nu este de acord cu actiunea pe care vrei sa o intreprinzi, trebuie sa renunti, deoarece este foarte important sa tii cont de parerea copilului. A, daca vrei sa-ti legi trompele neaparat sa-l intrebi pe copil daca este de acord!

Despre cat de eficient este parentingul, trebuie sa lasam beneficiarii directi sa vorbeasca, mai precis noile generatii, crescute cu rugaminti, nu cu bataie, lasate in libertate deplina pentru a se auto-forma. Avand in vedere cat de precoce sunt copiii, parentingul este un real success: pe vremea bunicii nu existau copii care sa injure inainte sa invete sa citeasca, nu existau scolari care fac sex in baie, nu existau liceeni cu copii care se duc sa fumeze un joint cand beau o sticla de vodka. E clar, parentingul chiar functioneaza!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu